Tort o smaku białej i mlecznej czekolady.
sobota, 21 grudnia 2013
czwartek, 12 grudnia 2013
sobota, 7 grudnia 2013
Risotto z dynią ( Butternut squash )
Witajcie kochani.
Dla urozmaicenia dzisiaj będzie Risotto. Pyszne, syte, idealne nawet dla dzieci. Zimową porą przyjemnie zjeść coś rozgrzewającego. Polecam !
Składniki :
- 100 g masła
- jedna duża cebula lub dwie mniejsze pokrojone w kosteczkę
- dynia ( butternut squash ) około 500 g obrana i pokrojona w małą kosteczkę
- jeden ząbek czosnku pokrojony w plasterki
- 225 g ryżu może być arborio
- 1 litr gorącego bulionu warzywnego
Masło rozpuścić w głębokiej patelni lub garnku. Wrzucić pokrojona cebulę i smażyć około 5 minut aż zmięknie. Dodać dynie i czosnek, dusić około 10 minut pod przykryciem, mieszając aby nie przywarło. Następnie dodaj ryż, wymieszaj wszystko, chwilę niech się podsmaży, dodaj połowę bulionu warzywnego. W momencie kiedy ryż pochłonie bulion dolewaj resztę bulion aby ryż zmiękł i wszystkie składniki się połączyły, mieszając co jakiś czas. Do 20-30 minut.
Smacznego :)
poniedziałek, 2 grudnia 2013
Christmas Fruit Cake na ostatnią chwilę.
Mój pierwszy Christmas fruit cake :)
Fakt że to nie oryginalna wersja ponieważ te prawdziwe piecze się nawet 6 tygodni przed świętami. Te natomiast można jeszcze dwa dni przed świętami upiec. Jest wilgotne, można do niego dodać przeróżne owoce kandyzowane. I jak nigdy nie lubiłam keksu tak te owocowe ciasto polubiłam i jeszcze nie raz zagości na naszym stole :)
Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki ( troszkę zmodyfikowany )
Składniki :
- 375 g sułtanek
- 250 g rodzynek
- 125 g kandyzowanej skórki cytrusów
- 115 g kandyzowanej wiśni (przekrojona na pół )
- 60 g kandyzowanej moreli
- 200 g kandyzowanej żurawiny
- 250 g miękkiego, posiekanego masła
- 200 g brązowego cukru
- 125 ml amaretto
- 125 ml wody
- 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka startej z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 5 jajek, lekko roztrzepanych
- 310 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Do garnka wsypać kandyzowane owoce, dodać masło, cukier brązowy, amaretto, wodę. Mieszać aż do rozpuszczenia się masła i cukru. W momencie kiedy dojdzie do wrzenia ściągnąć z palnika i ostudzić.
Tortownice o średnicy 23 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. W zależności od wysokości ciasta, papier powinien wystawać około 5 cm od krawędzi tortownicy.
Kiedy masa jest już zimna, dodać do niej starte skórki pomarańczy i cytryny,miód, jajka lekko roztrzepane, i przesianą mąkę z soda oczyszczoną. Następnie wszystko wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto do tortownicy, wyrównać.
Piec w temperaturze 150°C przez około 2,5 godziny ja piekłam niecałe 2 godziny. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, owinąć je szczelnie folią aluminiową i tak pozostawić aż do wystygnięcia. Można je trzymać około 7 dni w chłodnym miejscu.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)